Mr Kaizer, Hans Constance Og Meg - Kaizers Orchestra

Og det var kjent for de fleste at resistansen sine fester
blei holdt bak betong, en plass som ingen visste om

og kor det aldri blei behov for allianse

hos Mr. Kaizer, hans Constanze & meg

Det var vodka, kalinka, rullett & kaviar
Det var krigen sett gjennom røyk av cigar
Ja me svingte oss i valsen, heile resistansen

Mr. Kaizer, hans Constanze & meg


Taket var sprengt vekk og huset stod i brann

Ute var krigen men inne var det sang

Det var mange som blei tatt av absolutt vodka

Det var mange som falt for absolutt polka


Ja men dager blir til år og vinter til vår

men en ting er som før. I Lyder Sagens 45

har resistansen fått sin renessanse

hos Mr. Kaizer, hans Constanze & meg

På grund av en förbisedd pingst fann jag mig mitt i går natt på Lunds Centralstation med den obehagliga insikten att mitt sista tåg hem inte gick. Nehepp. Natten tillbringades istället i en fåtölj i Malmö.

Hujeda mig.

Jag lever hur som helst, tackar som frågar och fåglar, och fick helt enkelt finna mig i en tidigarelagd sänggång igår. Nu, lite reflektioner från den gångna veckan, veckan av whiskeytömning på sovloft; bad på klippstränder; filosofi i naturreservat; lycka, vänskap och formande av nya minnen. Det är fantastiskt så mycket man hinner med under tre nätter i Kroatien, och hur lite tid det tar innan sentimental nostalgi kickar in och lägger till en gyllne ram kring den minsta lilla minnesbild.

Nu börjar jag bli rent honungssliskig. Usch för det. För en genomgång av resan, ta en titt på Koc underbara inlägg, han beskriver det bättre än jag är i stånd att göra för tillfället -- Kroatien får dock ett eget kapitel i min "Book of Reminiscence" som jag planerar att skriva ihop till sommaren. Scrapbooking i all ära, men jag har inte material till det: jag har dock penna, papper och sannolikt alldeles för mycket fritid. Men det är en annan historia.

Likväl, Split var en fantastisk stad på alla sätt -- inte med samma wow-faktor som Rhodos gamla stad, men inte långt därefter: smala gränder med många våningar på båda sidor, stengator så blankslipade av såväl romares som turisters sandaler att bobtävlingar hade kunnat organiseras längs huvudgatan och en magnifik kampanilj i palatsets center. Att den delen av staden dessutom figurerade som ex-kejsare Diocletianus sommarstuga lägger ytterligare krydda på historiens ugnsstekta kyckling -- redan de gamla romarna och grekerna var absurda.

*
"Det finns en anledning till att gatan är blanksliten -- det är fötter och öden som har nött sedan långt innan Edison och Lumiere. Om det får dig att känna dig liten är allt på sin plats men om du likt många andra skyndar över vita gatstenar och endast uppmärksammar deras historia med svordomar över hur du halkar är du en tölp och kanalje, ignorant och insiktslös. Mäns liv reste dessa väggar -- hör du hur stenarna viskar? I murbruket vilar skatter som inte kan förvaras i bergvalv och makt som inget ovalt rum kan hävda. Tag dig tid till att lyssna. Historien försöker tala till dig."

Ovan, reflektioner över vandringarna i Diocletianska palatset Jag är sådan: jag kan stirra på murbruk i timmar utan att tappa intresse.

*

Hade jag endast önskat historia hade jag dock gått på museum någonstans hemma istället, jag hade inte betalat så mycket som jag faktiskt gjorde för att gå på, visserligen inspirerande, stadspromenader i några dagar. Det jag betalde för var sällskapet, och jag hade gladeligen gjort det igen. Det var väl att jag sålde de där fonderna, pengarna gjorde sig bra mycket bättre i det här sammanhanget.

Fjolliga drinkar på barer, utflykt till nationalpark, bad från klippor i gassande sol och jazz på en sandstrand med Hajduk-Dinamo som fond. Skratt, kramar och kontemplativ tystnad. Ćevapčići, laxpasta och pizzaslice -- Fife och Spalatin. Raka, ingärdade gränder med vit stenbeläggning -- vattenfall i massor med en fantastisk ram av grönska. Skönhet på skönhet. Jameson och Grouse. En glädjebägare till brädden fylld och endast smolkad av annalkande farväls fruktkött.

Nu börjar jag spåra ur, men vid alla gudar, vad glad jag är att det hela blev av.

Tänk efter: visst bär vi alla på minnen av prov, uppsatser, presentationer och storebror IB:s eviga flåsande i nacken, men allt det är över sedan förra fredagen. När vi en dag sitter, på skiljda håll i världen och jobbar som advokater, läkare, sotare och lärare så ligger fyra dagar i Kroatien närmre i kronologin. Det är Kroatien, inte IA-deadline som man kommer att tänka på -- förhoppningsvis. Och när man börjar tänka på det blir man blankögd och nostalgisk, och sedan ser man till att bli full, sedan ringer man runt till gamla klasskamrater mitt i natten och försöker ordna en återträff. Det är en win-win-win-situation.

Jag blir tvungen att avrunda här, inte för att jag saknar saker att säga men för att det kommer bli alldeles för personligt om jag vidare försöker skildra mina intryck från resan. Det finns så många minnesbilder och samtal jag kommer hålla i ett speciellt allokerat rum i mitt minne, så mycket sentimentalitet och kärlek att jag inte tror jag har ordförråd nog att kommunicera det. Jag gillar er alla skarpt, några av er håller jag ännu närmre och fastare i mitt hjärta och jag kommer sakna ert sällskap när vi så småningom sprids över jorden och det är egentligen allt som går att säga nu.

Men jävligt roligt har vi haft.

Tack för den gångna veckan -- tack för ordet. Nu laddar vi för balen och avslutningen.

/wellington.

1 kommentar(er).:

Luftmensch said...

Nä.

"Fjolliga drinkar på barer, utflykt till nationalpark, bad från klippor i gassande sol och jazz på en sandstrand med Hajduk-Dinamo som fond. Skratt, kramar och kontemplativ tystnad. Ćevapčići, laxpasta och pizzaslice -- Fife och Spalatin. Raka, ingärdade gränder med vit stenbeläggning -- vattenfall i massor med en fantastisk ram av grönska. Skönhet på skönhet. Jameson och Grouse. En glädjebägare till brädden fylld och endast smolkad av annalkande farväls fruktkött."

Detta^ var en betydligt bättre sammanfattning än min. Tror jag.

Nåväl, här var det inte tomt på kommentarer längre, nej.

 

© Copyright Lucidor Larssons läroverk. . All Rights Reserved.

Designed by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine

Blogger Template created by Deluxe Templates